Wednesday 29 June 2011

kueh bunga pudak

ni kueh tradisional org kedah, aku kan
anak jati kedah...hahhaa bangga jap
aku xpasti la kueh ni ada ke x kt negeri len
law ada leh la share cmne lak rupenye
kueh ni rasanya manis2, kulitnya adalah tepung pulut,
intinya kelapa parut bergula
ewah cam aku lak chef
aku suka kuih ni..mang sedap la..mabeles
tapi law xbrapa manis lg sedap..blh mkn byk
law manis sgt tu control la skit mkn
kang gula naik mula la mulut bising
padahal salah mulut gak..yg pi sumbat byk2 nape
ok ni la rupanya kuih bunga pudak
"
"
"
"
"
"




leleh jap air liur tgk ni


sedap kan


aku ingat ujung minggu ni nak bt la kuih ni
ni semua gara2 tgk tb2 minggu lps
rancangan "cuti2 makan2"
senang je aku tgk acik tu buat...senang konon..
silap2 aku bt blh hangit.ok ni aku share kan 
pada korang resepi nk buat kueh ni


RESEPI KUIH BUNGA PUDAK:

inti
1 biji kelapa parut
1 cawan gula pasir
sedikit garam
perasa ros
pewarna kuning/merah/hijau

kulit
1 bungkus tepung pulut
1 cawan air
1 cawan garam halus

1. campurkan semua bahan untuk inti.goreng dgn api sederhana, kacau hingga kering.
2. gaul semua bahan untuk kulit. biar 1/2 jam
3. sediakan kuali sederhana panas.ambil 1 camca adunan tepung masuk dlm penapis kopi, ayak tepung tersebut ke dalam kuali. ayak rata dalam bentuk bulat
4. masuk inti ditengahnya. lipat empat segi.
5. panaskan seketika, angkat dan ulangi hingga habis.


Haaaa dah tengok cara2 nk buat so apa lg...slamat mencuba

till then



4 comments:

  1. akak mang sedap pun...nnti kita blk kg kita pos akak sama ye...hehe...

    ReplyDelete
  2. yumyum..nmpak mcm sedap je....lepas buat nanti jangan lupa bg chinta sikit tau

    ReplyDelete
  3. chinta : hihi...boleh2...itupun law mnjadi...tapi kuih ni mmg sedap..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...